Investera för pension


pension / tisdag, april 27th, 2021

Tänk att du genom förvärvsarbete och planering av din framtid efter arbete kan investera för pension. Det är tyvärr inget jag gjort som ung och kanske det jag hade ändrat om jag levt om igen. Jag har levt livet men förstår idag att det kunde blivit annorlunda ur ett ekonomiskt perspektiv. Även om jag inte vill ändra en dag i mitt liv så kanske jag hade kunnat göra mer av mina spenderade pengar på ett annat sätt. Dagarna har ju gått ganska fort och nu efter 50 fyllda är man kanske klokare och man vill att både barn och barnbarn ska ha det bäst för framtiden.

Hade jag varit 20 år idag hade jag nog satsat på en karriär inom kryptovaluta, bitcoin eller ekonomi. De flesta unga människor jag känner är kunniga och duktiga på ekonomi och det verkar vara en annan kultur än när jag var ung. Man har koll på bitcoin och man har handlat för några år sedan. Kanske har man gjort en liten hacka eller förlorat en läropeng som kan vara viktig innan man investerar rejält.

Hur jag börjar investera pengar

När jag investerar placerar jag pengarna strategiskt och delar upp dem i olika risker. Jag tycker om att lägga olika risker på kategorier såsom långsiktigt eller kortsiktigt. Därmed har jag mer och mindre koll på mina investering snabbt. Det är enkelt med dagens digitala verktyg där jag kan hantera pensionsfonder eller aktier. I ett klick säljer eller köper jag efter min analys och förändrar min investering på sekunden. Ett tips är att handla direkt när börsen är öppen så du ser vad du köper och till vilket pris direkt när du börjar med detta. Det kan vara ganska mycket att hålla reda på till en början och det är bra att göra det mesta själv först.

Optimera pensionsfonder

Med pensionsmyndighetens sida kan du enkelt ändra dina fonder och skapa bättre förutsättningar när du börjat arbeta och kan flytta dem. Alla som förvärvsarbetat har pensionsfonder och det är enkelt. Många har ingen aning om att det går att förändra innehav eller helt enkelt byta fonder. Det viktigaste tipset jag fått för detta är att inte ha pensionsfonder som har en förvaltaravgift på över 0.4%. Då försvinner mycket av din avkastning även om det låter enormt lågt ändå. Låt dig inte luras av den låga siffran som med tiden egentligen tar pengar från din stegrande investering.

Investera för pension

Att investera för pension är ganska enkelt och det är en långsiktig strategi som krävs. Jag började först med att rätta till pensionsfonderna på pensionsmyndigheten för att få koll. Analyserna är enkla med flera av de enkla fondverktygen som finns utanför de traditionella bankerna. Exempelvis använder jag Avanza eller Nordnet. På morningstar.se kan du också analysera och ta reda på massor om aktier och fonder. Här finns rapporter och nyheter om företagen du kanske vill undersöka och investera i.

När jag handlar aktiver och fonder gör jag det med analys och inte hjärta. När jag känner för ett företag om det är något jag vill investera i går jag igenom hur dess historia ser ut, möjligheter för att växa utifrån min kunskap och jag läser andra investerares kommentarer. Det är viktigt med kunskap och analys.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *