Ekonomiskt oberoende

Drömmen att kunna sluta jobba tidigt och bli ekonomiskt oberoende är kanske även din. Det har för de flesta varit en fantasi men det kan faktiskt bli verklighet. Det finns flera olika sätt att bli fri när det gäller pengar och ekonomi. Du som köpte ditt hus tidigt kanske vet vad jag menar. Det jag vill skriva om här är mina tankar om att bli ekonomiskt fri och hur jag gör för att nå det målet. Jag arbetar idag heltid och trivs enormt bra med arbetslivet. Likväl kommer tankarna om att bi i ett varmt land, leva livet med sol och bad dagligen. Tanken om att inte behöva gå up morgonen och faktiskt bara göradet jag vill för dagen.

Jag kan lika gärna skämmas över min dröm om att inte jobba är sann som att se sanningen i det och faktiskt se möjligheten. En dröm att vara passiva i detta och tjäna en passiv inkomst på att göra rätt saker i en sorts struktur. Jag tjänar idag pengar på att jag har investeringar som jobbar. Jag får ibland nypa mig i armen. För att försöka förstå att det inte var så förbaskat svårt.

ekonomiskt oberoende

Genom att sätta pengar i arbete kan pengarna jobba. Detta istället för att ha dem på en låg bankränta. Traditionellt har vi haft pengarna på banken för att spara dem. Vad bankerna då har gjort i alla tider är att de lånat ut dem till högre ränta. För att de ska kunna tjäna pengar på dina sparpengar. Tycker du att det låter rättvist kanske du ska fundera på var du vill ha dina sparpengar i fortsättningen.

Personligen har jag egentligen aldrig haft några pengar sparade då jag mer eller mindre levt livet och istället fått annan erfarenhet i livet. Och eftersom jag skriver om hur jag gör med pengar idag. Kanske det kan vara intressant att fundera över pengar som bara finns och inte gör någon nytta. Vad du kan göra med dem istället för att eventuellt skapa dig ekonomiskt oberoende. Det är inte enormt svårt och dat kan ta några år om du bara tänker lite vid sidan om vad du brukar.

Pengar som inte genererar avkastning är dåliga pengar

Tänka om och tänka rätt för att bli oberoende kan vara klurigt. Jag satte mig ned och funderade på vilka utgifter jag hade och vilka jag var tvungen att ha. Detta kan beröra allt i livet från materiella saker, mat, nöjen, hobby, familj och massor med annat. Det är ganska personligt men ändå grunden i denna idé. När du redigerat dina behov och önskemål får du fram en lista på absolut minimum nödvändigheter. Denna kommer även ha en prislapp som du kan fundera över.

Gör om kostnader till investeringar

Jag slår ut mina siffror eller omkostnader per dag, månad, år så det blir tydligt. Då ser jag hur jag spenderar mina pengar. Om jag är nöjd med siffrorna eller ser du skillnader på saker jag vill förändra kan jag lägga till eller dra ifrån. Varje kostnad har bakom sig ett behov eller beslut som jag gjort och kan göra om. Exempelvis vill jag cykla till jobbet så spar jag bussbiljett gånger 2, fram och tillbaka, 34kr 2 gånger alltså 68 kronor. Summan av den kostnaden istället för att cykla till jobbet mina arbetsdagar blir ca 1360kr per månad. Desamma gäller för lunch och kostnader för dagens mat. Små små steg för att kunna nå ekonomiskt oberoende som tar den tid det tar beroende på dina beslut.

Om du spar bussresan till jobbet kan du istället per år spara 16320kr. Det kan vara mycket pengar för mig men lite för någon annan. I regel har vi liknande kostnader för att göra saker och det är intressant att räkna på att skapa ekonomiskt oberoende.

Investera istället för att spara

När jag räknat på detta har jag insett att jag får cykla till jobbet vilket är helt fantastiskt. Jag får röra på mig och får dessutom motion. Pengarna sätts i arbete och skapar mig en liten förmögenhet. Jag har förvandlat små utgifter som jag inte behöver till en investering som ger mig så mycket mer på bara några år. jag fyller 53 år i år och har tänkt att jag ska pensionera mig innan 55. Jag ska i alla fall ha en god pengamaskin som levererar mina inkomster för att ha ett gott liv framöver.

Den investering jag gör är att jag köper kontrakt för valutahandel och återinvesterar avkastning närapå dagligen. I början på mars 2021 började jag investera $100 i ett kontrakt. Jag vet att det ger mig 250% i avkastning och inom fyra månader har jag fått mina pengar. Det är inte speciellt lång tid utan en bra investering för mig. Förlorar jag den av någon anledning så är det ändå värt att försöka, har jag tänkt att försöka tänka. Jag har i alla fall fått cykla till jobbet och fått lite motion.

Pengarna jag får i avkastning på mina investerade summa ligger mellan 20-25% i månaden. Jag har dock inte kunnat låta bli att investera lite mer och sett en rejäl skillnad i min avkastning. Jag har idag en daglig avkastning på mellan $25-44 beroende på valutahandelns resultat. Det blir ungefär $800 i avkastning per månad.